Pomenirea Sfântului Sfințit Mucenic Ciprian și al Sfintei Mucenițe Iustina, fecioara

 


Ciprian s-a strămutat din Cartagina la Antiohia, unde locuia prea frumoasa fecioara Iustina, împreună cu părinții ei, Edesie și Cleodonia.
Edesie era popă idolesc și toți ai casei lui erau păgâni. Dar după ce Iustina a intrat într-o biserică creștinească și s-a luminat cu taina Sfintei credințe, ea cu harul lui Dumnezeu și-a convertit ambii părinți la Hristos. Toți trei au fost botezați de către Optat, Episcopul.
Ciprian însă era filosof și vrăjitor cumplit și vestit, care avea stăpânire asupra diavolilor și se sfătuia cu căpeteniile lor.
Un anume păgân desfrânat din din Antiohia, pe nume Aglaid, voia cu orice preț să pună stăpânire asupra fecioarei Iustina, înfierbântat fiind de trupească și drăcească patimă.
Fecioara însă l-a respins statornic și categoric și de aceea Aglaid a apelat la ajutorul puternicului vrăjitor Ciprian.
Ciprian a trimis succesiv la Iustina diavoli cumpliți, care să o facă să se aprindă la rândul ei de patima pentru Aglaid, dar nu a izbutit nimic. Căci ea alunga acești demoni de la ea cu rugăciune, post aspru și semnul Sfintei Cruci pe care îl făcea asupra lor.
În urma acestor zadarnice eforturi, Ciprian a cunoscut înșelarea în care se afla și puterea Sfintei Cruci și s-a botezat.
El a fost hirotonit chiar întru preot, iar apoi întru episcop. Păgânii înnebuniți de ură l-au denunțat stăpânirii idolatre și pe el și pe Iustina. Ambii au fost judecați la Damasc, torturați bestial, apoi decapitați la Nicomidia. Ei s-au încununat cu cununile slavei către sfârșitul veacului al treilea.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta