Pomenirea punerii cinstitului veșmânt al Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu în Biserica din Vlaherne, la Constantinopol


 


În zilele împăratului Leon cel Mare (457-474) și ale împărătesei Virinia, soția lui, pe când Patriarh al Cetății Cetăților (Constantinopole) era Ghenadie, doi mari patricieni și frați buni, Galvie și Candid, au mers la Locurile Sfinte ca să se închine.
Ei o vreme au locuit la Nazaret, în casa unei bătrâne femei evreice, fecioară, care avea într-o cămară ascunsă veșmântul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Mulți bolnavi își aflau tămăduirea rugându-se înaintea lui cu credință și atingându-se de el.
Cu binecuvântare, Galvie și Candid au adus acest Sfânt veșmânt la Constantinopol și l-au vestit de aceasta pe împărat și pe Patriarh. Capitala imperială s-a umplut de bucurie. Straiul a fost adus cu solemnitate și pus în Biserica din Vlaherne, cea mai înainte zidită de împăratul Marchian și împărăteasa Pulheria, la țărmul unui mic golf numit Vlaherne de la numele lui Vlaheran, un comandant de la Skit care fusese ucis acolo.
Praznicul acesta s-a hotărât în cinstea aducerii cinstitului veșmânt al Preasfintei Născătoare de Dumnezeu la Biserica din Vlaherne.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Luca 1, 39-49, 56

Rugăciune către Sfânta Muceniță Hristina

Biblia Sectară și Biblia Ortodoxă. Diferentele dintre minciunile sectantilor si dreapta credinta